Zoeken in de collectie
Het zoekportaal geeft toegang tot de collectie van het Nieuwe Instituut. Deze collectie bestaat uit de Rijkscollectie voor de Nederlandse architectuur en stedenbouw, en een internationaal georiënteerde bibliotheek. U vindt er boeken en tijdschriften, tekeningen en schetsen, foto's, maquettes, brieven en verzamelde knipsels van en over Nederlandse architecten.
Home
Op de homepage van het zoekportaal ziet u bovenaan het zoekgedeelte, dan een overzicht van het aantal records per gegevensverzameling en onderaan vier sets, die een ingang bieden op de collectie aan de hand van een thema.
Menu
Via Menu > Ontdek een thema. Kunt u alle aangeboden themasets bekijken. Meer informatie over de collectie vindt u onder Menu > Over de collectie. Daar ook een link naar informatie over het Study Centre, waar u de collectie kunt raadplegen. Ga voor algemene informatie over het zoekportaal en contactgegevens naar Menu > Over het zoekportaal.
Zoekingangen
Gegevensverzamelingen: Archieven, Objecten en Publicaties
Er zijn drie zoekingangen voor de gegevensverzamelingen die de collectie van het Nieuwe Instituut beschrijven: Archieven, Objecten en Publicaties.
Via Archieven zijn de archieven en de verzamelingen die door het Nieuwe Instituut worden beheerd te doorzoeken. Bij Objecten vindt u gegevens over stukken uit het archief die als object beschreven zijn, zoals architectuurtekeningen, maquettes, affiches en foto’s. In Publicaties zijn boeken, tijdschriften, artikelen, audiovisueel materiaal en dergelijke uit de bibliotheekcollectie beschreven.
Gevalideerde lijsten: Personen en Projecten
Daarnaast zijn er zoekingangen op Personen en Projecten.
In Personen kunt u zoeken naar gegevens over personen of instellingen die een relatie hebben tot de collectie, zoals architecten en ontwerpbureaus. Bij Projecten gaat het onder meer om informatie over gebouwen, stedenbouwkundige ontwerpen en ontwerpen voor interieurs. Niet altijd hebben alle beschreven projecten een relatie met de collectie. Het oogmerk was in die gevallen het complete oeuvre van een persoon te documenteren onafhankelijk van de vindplaats van de bronnen.
U kunt alle gegevensverzamelingen in een keer doorzoeken door de zoekingang Alle databases te selecteren. Of u kunt uw zoekactie beperken door een specifieke gegevensverzameling te selecteren. Zoeken in Alle databases is de standaard instelling.
Specifiek en ruimer zoeken
Om nauwkeuriger of juist ruimer te zoeken, kunt U gebruik maken van het teken * om aan te geven dat u wilt zoeken op een waarde gevolgd door, of voorafgaand aan een willekeurig aantal willekeurige karakters. Met de zoekopdracht *huis zoekt u ook op termen als: woonhuis, gasthuis etc. Met de zoekopdracht huis* zoekt u op termen als huisraad, Huis ten Bosch etc.
Afhankelijk van de gebruikte zoektermen krijgt u een meer of minder specifiek resultaat. Hoe specifieker de zoekterm, hoe minder zoekresultaten, hoe ruimer uw zoekterm, hoe groter, maar minder nauwkeurig, het resultaat.
Er zijn filters om het zoekresultaat in te perken. De beschikbare filters zijn afhankelijk van het type gegevensverzameling.
Zoekresultaten
Na een zoekactie in Alle databases worden de resultaten getoond in een scherm met de zoekresultaten uitgesplitst per gegevensverzameling. Vanaf daar kunt u doorklikken naar de resultaten per zoekingang.
Bij zoeken in een specifieke gegevensverzameling wordt in de kolom links weergegeven hoeveel resultaten de zoekactie heeft opgeleverd in de gegevensverzameling waarin niet specifiek is gezocht. U hoeft dus niet dezelfde zoekactie opnieuw uit te voeren voor elk van de gegevensverzamelingen.
Archieven
Op de detailpagina van een archief worden drie kaders getoond: het bovenste bevat de kerngegevens van een archief, het tweede bevat de inleiding op de toegang, met informatie over de archiefvormer, de inhoud en structuur van het archief. De feitelijke toegang, de beschrijving van de onderdelen van het archief, wordt getoond bij Inventaris en wordt gepresenteerd in een boomstructuur. De boomstructuur kunt u telkens verder uitklappen door op het plusteken te klikken.
In hetzelfde kader vindt u een afzonderlijk zoekveld waarmee u kunt zoeken binnen de toegang op het archief of de verzameling die u heeft geselecteerd.
In de boomstructuur vindt u een gedeelte dat de structuur van het archief aanduidt (rubrieken) en een deel dat de feitelijke inhoud representeert (bestanddelen en eventueel stukken). Alleen bij dat laatste deel vindt u het inventarisnummer dat aan het bestanddeel is toegekend. Als u wilt verwijzen naar een specifiek bestanddeel, kunt u via de knop Permalink de onveranderlijke verwijzing op het internet zichtbaar maken en desgewenst kopiëren om te gebruiken als verwijzing in uw eigen documenten, op uw eigen weblog en dergelijke.
Toegangen als PDF
Nog niet alle toegangen zijn al volledig ingevoerd. Dat betekent dat niet voor alle archieven de weergave van rubrieken en bestanddelen in een boomstructuur beschikbaar is. In die gevallen is de toegang als een te downloaden PDF-bestand beschikbaar.
Afbeeldingen bekijken
Op de detailpagina van een object of binnen de boomstructuur van een archief kunt u klikken op de afbeelding om deze in een beeldviewer te bekijken. In de beeldviewer kunt u tot op detail inzoomen op de afbeelding.
U kunt een afbeelding ook roteren mocht deze abusievelijk niet de juiste oriëntatie hebben. Wij stellen het op prijs als daarvan melding zou maken, door een email te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. waarin u aangeeft bij welk inventaris- of objectnummer u een dergelijk geval hebt aangetroffen.
Afbeeldingen downloaden
Alle afbeeldingen die u via de viewer bekijkt, kunt u in klein formaat downloaden. Bij stukken die als object beschreven zijn vindt u een download knop onder aan de pagina. Bij stukken die u vindt in de boomstructuur van een archief, bevindt de download link zich in het venster van de viewer.
Afbeeldingen bestellen
Reproducties van archiefstukken kunt u vanaf 1 juli 2024 niet meer bestellen via het Zoekportaal, alleen nog via de Reproductieservice. Alle afbeeldingen kunnen nog wel gratis op klein formaat worden gedownload. Meer informatie
Favorieten opslaan
U kunt selecties van records opslaan als favorieten. Om van deze optie gebruik te kunnen maken moet u zich eerst registreren en vervolgens inloggen.
Archiefstukken reserveren
Let op: Nieuwe Instituut werkt aan het omvangrijke restauratie- en digitaliseringsproject Architectuur Dichterbij. Dat betekent dat delen van de collectie tot 2025 niet beschikbaar zijn voor raadpleging. Meer informatie over dit project op architectuurdichterbij.nl
Via de knop Reserveer kunt u een afspraak maken om archiefstukken te komen inzien. Als u aangeeft op welke dag u de stukken wilt komen inzien en zo mogelijk een tijdstip dan worden de archiefverpakkingen voor u klaargezet. U kunt het veld Opmerking gebruiken om uw verzoek nader toe te lichten. Het hangt af van de hoeveelheid archiefverpakkingen of uw gehele aanvraag bij uw bezoek voor u klaarligt of niet. In dat laatste geval wordt tijdens uw bezoek meer materiaal voor u uit het depot gehaald.