Zoeken door

in

Over de collectie

De collectie van het Nieuwe Instituut bestaat uit de Rijkscollectie voor de Nederlandse architectuur en stedenbouw, met 1,4 miljoen tekeningen, 300.000 foto’s en 2.500 maquettes van Nederlandse architecten en stedenbouwers. Het omvat bovendien een internationaal georiënteerde bibliotheek met 70.000 boeken en tijdschriften. Daarmee is deze architectuurcollectie een van de grootste ter wereld.

Archieven

Nieuwe Instituut beheert ongeveer 700 archieven en verzamelingen van Nederlandse architecten, stedenbouwkundigen, beroepsverenigingen en opleidingen met in totaal 4.000.000 documenten. De collectie is na die van Naturalis de grootste  van Nederland en behoort ook wereldwijd tot de grootste collecties op het terrein van de architectuur. Naast museale tekeningen bevatten deze archieven schetsen en voorontwerpen, werktekeningen, zakelijke en persoonlijke correspondentie, foto's, maquettes, affiches en verzamelde knipsels en tijdschriftartikelen. Aan de hand van de archieven van de belangrijkste architecten en stedenbouwers biedt de collectie inzicht in 130 jaar ontwikkeling van de Nederlandse architectuur en stedenbouw. De uniciteit van veel archieven, hun artistieke kwaliteit en de meerwaarde die het totaal van de verzameling oplevert, verleent de collectie van Het Nieuwe Instituut een grote cultuurhistorische betekenis. Het archief van zogenoemd 'born digital' materiaal is sterk groeiende en kent inmiddels 60.000 files. In het verlengde hiervan heeft het instituut de afgelopen tijd veel tijd en middelen geinvesteerd in het digitaliseringsvraagstuk, dat onder meer heeft geleid tot een nieuw zoekportaal.

Bibliotheekcollectie

Nieuwe Instituut verzamelt en beheert publicaties over Nederlandse en buitenlandse architectuur, stedenbouw en verwante onderwerpen zoals huisvesting, ruimtelijke ordening, landschapsarchitectuur en interieurarchitectuur. De bouwkunst van de moderne tijd (vanaf de 19de eeuw) vormt het zwaartepunt van de collectie. Daarnaast bevat de bibliotheekcollectie ook informatie over kunst, design en vormgeving en over maatschappelijke trends die van invloed zijn op het denken over de inrichting van de ruimte om ons heen.

Research Centre

In het Research Centre kunt u de archieven en de bibliotheekcollectie raadplegen. Het Research Centre is vrij toegankelijk. Meer informatie over het Research Centre.

Onderzoek

De collectie is fysiek en digitaal voor iedereen toegankelijk: studenten, curatoren, architecten, wetenschappers, onderwijsinstellingen, restauratoren en ieder ander met interesse in de gebouwde omgeving. De diversiteit van de collectie en de combinatie van archieven en bibliotheek maakt het mogelijk uitgebreid onderzoek te doen naar leven en werk van architecten, hun onderlinge contacten en bijdragen aan en werkzaamheden voor allerlei organisaties. De collectie heeft bovendien een centrale plaats in het onderzoeks- en tentoonstellingsprogramma van het Nieuwe Instituut.

Bruiklenen

Stukken uit de archieven en de bibliotheek van het Nieuwe Instituut kunnen door musea en andere culturele instellingen in bruikleen worden genomen ten behoeve van tentoonstellingen in binnen- en buitenland. Meer informatie over bruiklenen.

Vragen over de collectie

Voor vragen over de collectie kunt u contact opnemen met het Research Centre (010-4401270) of een e-mail sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.